HISTÒRIA

La història conta que en l’estada dels Pares Caputxins en el convent del Puig de Sant Martirià de Banyoles (1538-1638) Les primeres dades del pessebrisme banyolí es remunten a l’any 1850. Famílies generalment  religioses o benestants, amb espai per poder dedicar el muntatge anual del pessebre com la Casa Bach, A l’ any 1876 a la rellotgeria Rigau,  i en el passar dels anys  el d’en Quimet Boschmonar, can Franch i can Torrent, Sagrat Cor, Casa Nostra, entre d’altres s’ esforçaren en millorar les tècniques primitives del muntatge . El concurs de pessebres que organitza l’Acció Catòlica amb el suport municipal, van començar l’any 1941. primers pessebres a la nostra comarca S.XVI

Acabada la Guerra Civil a l’any 1939 hi va haver el ressorgiment del pessebre i fou més estès a la població de Banyoles. Començaren a sorgir noms com en Pere d’ l’ Asil, Rafel Angelats i Miquel Vilanova.

Pels voltants dels anys 50: Enric Gratacós i Joan Malagelada juntament amb en Joan de Palau, Jordi Gratacós, Salvi Gratacós, Francesc Casadevall, Albert Tubert, Jaume Oller, etc..  continuaren la tasca pessebrística amb gran cura i dedicació.

Després d’ uns quants anys retornà la febre pessebrística a l’ any 1964, que en un principi apadrinava el Centre Excursionista de Banyoles, i que aquell mateix any cedí la torxa a l’Associació de Pessebristes de Banyoles que quedà constituïda aquell mateix any.

Des d’ aquell moment l’ A.P.B. ha anat treballant i sembrant la llavor durant anys i intentant que la divulgació del pessebrisme s’anés estenen al llarg de les nostres contrades. Fou després quan ja assentada als locals parroquials amb el president Albert Tubert i Turon al capdavant.

A l’any 1982 es va celebrar la XIII Trobada de Pessebristes de Catalunya que tingué un èxit extraordinari on es podia comprovar la cura, la tècnica i la capacitat artística dels diorames dels nostres pessebristes. També es va consolidar el Concurs de Pessebres Infantils i Familiars que es fan a casa i que un jurat passa a valorar el dia de Sant Esteve.

L’activitat de l’ Associació de Pessebristes de Banyoles ha anat amb augment i de pocs diorames a la parròquia de Santa Maria  hem passat  a ser exportadors de pessebres a d’ altres localitats com a Girona, Olot, Porqueres, Lloret, Mont-ras, a la Fira de l’ avet d’ Espinelves, etc….

Organitzar una Escola de Pessebristes que cada any se supera amb alumnes i mestres. Han passat diferents presidents per  l’entitat com en Josep Llach i Tubert i en l’ actualitat en Tomàs Vinardell i Ros .

A L’any 2006 l’Associació de Pessebristes de Banyoles organitza la 37ª trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears amb gran èxit de participació i l’ any 2014 ens vam traslladar al Monestir de Sant Esteve per poder celebrar  la Biennal del Pessebre on hi van concórrer mes de 130 pessebres de tot Catalunya  i que és un referent encara en el dia d’ avui.

En l’ actualitat aplegats al Monestir de Sant Esteve diversifiquem el nostre espai i convertit en transversal agrupa: diorames, pessebres de grans dimensions, postals, fotografia, figuraires, pessebres d’ escoles i instituts, etc..

Esperem poder continuar engrandint el nom del pessebre i de la nostra ciutat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website at WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: